Kako odabrati prave čarape?

hummel čarape

 

Različite vrste čarapa su gotovo bezbrojne, jer se koriste u različite svrhe. Kada kupujete sportske čarape, izbor pravih materijala ili njihov sastav je vrlo važan. Zato vam predstavljamo svojstva i prednosti nekih od najčešće upotrebljenih materijala. Sirovinski  sastav sportskih čarapa koji je neophodan i vrlo važan dio sportske odjeće.

 

Kako odabrati prave čarape?

 

Od doba naših baka poznajemo i tradicionalne materijale koji su se uvijek koristili u proizvodnji čarapa. To su pamuk i vuna. Međutim, oba prirodna materijala za sportske čarape nisu najpogodniji za sve sportaše i izaziva niz problema, kao što su prekomjerne apsorpcije znoja što uzrokuje dodatno i nepotrebno trenje , uglavnom zbog kojih se često javljaju žuljevi.

 

Pamuk

Pamučne čarape imaju tendenciju da budu malo jeftiniji, ali uglavnom brzo gube oblik. Osim toga tkanina apsorbira nerazmjernu količinu znoja. Naravno, to je loše za sportaše, jer to uzrokuje pregrijavanje nogu. Kao rezultat toga dolazi do povećanog trenja u obući, a kombinacija vode i topline stvara savršeno okruženje za stvaranje gljivica, neugodnih i posebno bolnih žuljeeva. Mnogi sportaši vole izbjegavati sportske čarape koje imaju visok postotak pamuka.

Za borbu protiv trenja, problema s toplinom i znojem, sportske čarape obično su sintetičke mješavine koje kombiniraju prirodna vlakna s umjetnim.

Umjetna vlakna omogućuju znojenju kože i istodobno omogućuju isparavanje kroz obuću ili sportske cipele. Vlakna moraju biti hidrofobna kako bi povećalo znojenje.

 

Najlon

Najlon je polimer poznat po svojoj trajnosti i otpornosti. Pogodan je za čarape s puno istezanja i rastezanja. Međutim, apsorbira relativno veliku količinu vode u usporedbi s drugim sintetikom.

 

Poliester

Poliester je polimer koji je vrlo otporan na habanje. Poliesterske čarape znatno se bolje apsorbiraju od najlona, ​​a imaju i bolju prozračnost. Uobičajena kratica za poliester u tekstilnoj industriji je PES.

 

Elastin / Spandex / Lycra

To je isti materijal različitih proizvođača. Poznat je po iznimnoj prozračnosti. Upravo zbog tih svojstava to je neophodan dio sirovine sportskih čarapa. Obratite pažnju na činjenicu da u čarapama ima manje od 5% elastana, jer prekomjerni postotak može pogoršati cirkulaciju nogu. Iznimka su kompresijske čarape.

 

Poliamid

Kako bi se zadržao izvorni oblik sportskih čarapa, poliamid je vrlo važna komponenta u mnogim sportskim čarapama. Sve više i više zahvaljujući potrebnoj udobnosti nošenja čarapa, koju nudi poliamid, vrsta najlona. Jedna od ključnih uloga je da sintetički matrijal smanjuje trenje i vlažnost nogu.

 

Polipropilen

Polipropilenska vlakna se koriste u tekstilnoj industriji od 1970. Oni su iznimno lagani i otporni materijali. Ne apsorbiraju znoj ali to im nije slabost, jer oni omogućuju i učinkovit prijenos vlage. Osim toga, oni imaju izuzetna toplinska svojstva očuvanja topline. Ponekad se materijal koristi kao unutarnja podloga za čarape.

Sportski čarape s više tehničkog sastava sirovina su naravno malo skuplji, ali korisničko iskustvo nošenja sportskih čarapa - ako možete sami odabrati - Hummel Tech nepropisno poboljšava.

Potonji se sastoji od 10% pamuka, 10% poliestera, 77% poliamida i 3% elastina koji osigurava optimalnu kontrolu vlažnosti i dodavanje je antibakterijski obrađena za inhibiciju reprodukcije bakterija i gljiva širenja neugodnih mirisa. Prsti i peta su pojačani  što je velika prednost pri visokim pritiscima i brojnim skokovima, naravno u kombinaciji s odgovarajućim sportskim tenisicama. Za dodatno pojačanje tu je i rebrasti efekt na prednjem dijelu stopala. Čarape su također označene tako da je točno odogvara lijevoj i desnoj nozi. Doživite vrhunsku udobnost nošenja čarapa.

Leave a Reply

Najbolj prodajano